Archive for » november, 2012 «

Karácsonyra készülődve: Ablakfestés

Category: Egyéb  Leave a Comment

Tárogató művész műsora

 

Megemlékezés

2012. november 27.-én meglátogatták iskolánkat, a nagyhírű Nagy Csaba tárogató művész, Béke Csaba lantművész és Kuncz László énekművész.

Ez hatalmas megtiszteltetés volt, hogy a mi kis közösségünk részt vehetett egy ilyen előadáson. A zenei műsorra a Rákóczi szabadságharc befejezésének 300 éves évfordulója tiszteletére került sor. A kerek évfordulók felhívják figyelmünket a történelmi eseményekre való megemlékezések fontosságára. Ebben az órában Rákóczi és a kuruc kor történelmét és az időszak dalait ismertették velünk meg a művészek. Emellett több féle tárogatón és szebbnél szebb hangú hangszereken – tekerőlant, dob, triangulum – játszottak. Az általunk ismert dalok éneklésébe minket, közönséget is bevontak. Pl.: Csínom Palkó.., Kossuth Lajos azt üzente.., Török bársony süvegem… . A közös éneklés öröme, a művészek előadása felejthetetlen élmény volt számunkra.

Ilyen zenei megemlékezésen nagyon szívesen vesz részt az ember.

Bagoly Fanni 8. osztályos tanuló

Category: Egyéb  Leave a Comment

Fantázia játékok

Ezekhez a játékokhoz fantázia kell, tárgyakra sem van szükség a jókedvhez. ( „Holnap ha hozzád indulok” és a „Kalózok kincse”)

Category: Egyéb  Leave a Comment

Október 23.

Category: Egyéb  Leave a Comment

Márton nap

Márton napi hagyományokról beszélgettünk. „Ludas” játékokkal mulattuk az időt, majd mesedramatizálás következett. A róka és a libák című mesét rögtönöztük a bábszínpadunkon. A délutánt a „Gyertek haza ludaim” játékokkal fejeztük be. 

 

Category: Egyéb  Leave a Comment

Filharmónia

2012. november 12-én a Filharmónia koncertsorozat 2. előadásaként a Cantemus Gyermekkórus adott koncertet iskolánk tornatermében.

Az előadás mottója „Egyetem, begyetem, tengertánc” – Kodály Zoltán 130 éve született.

Az 1975-ben alakult gyermekkar a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola ma már sokszoros nemzetközi verseny győztes énekkara. Rendszeresen turnéznak Európa és a világ számos távoli országában, fesztiválok, versenyek és nemzetközi zenei konferenciák gyakori résztvevői és vendégei. Az énekkar sikereinek titka a Kodály módszerrel oktatott énektanításban gyökerezik. Karnagyuk, Szabó Dénes zenepedagógus, aki munkájának elismeréseként Liszt, Bartók-Pásztory, Magyar Örökség és Kossuth-díjat kapott.

A rendhagyó énekórán az óvodások és iskolánk 143 tanulója vett részt.

Category: Egyéb  Leave a Comment

Ólomkatonák és táncosnők a színpadon

SZÍNHÁZLÁTOGATÁS

 

Ólomkatonák és táncosnők a színpadon

Gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezhető mesemozaikot mutattak be a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Sediánszky Nóra darabja, a Hercegek – katonák néhány közismert mesét dolgozott egybe, felidézve azok legjellemzőbb szereplőit és pillanatait.

 

Hol volt, hol nem volt, valahol a világ végén, vagy azon is túl, vagy a lelkünk mélyén, a gyermekkor rég elsüllyedt mennyországának mélyén, ahol piros csúszdán röpülnek fehér angyalok, ahol hercegek táncolnak a perzselő sivatagi napban, s ahol a féllábú ólomkatona rendíthetetlen szerelmének lángja nemcsak önmagát pusztítja el, hanem a karcsú balerinát is, ahol minden lehet, mert ott ülünk egy régen elveszett birodalom partjainál, és látjuk őket, a hajdani emlékeink hamurétegei alól előbukkanó Marikát és a Diótörőt, látjuk a sorakozó ólomkatonákat, a szárnya tört repülőt, és hol a gyermeket tanítgató felnőttben, hol a csodákat észlelni képes gyerekben ismerjük fel magunkat.

A felsősök 2012.november 6-án, az alsósok 2012.december 13-án nézték meg a darabot.

Category: Egyéb  Leave a Comment

A Nemzeti Összetartozás Emléknapja

A Nemzeti Összetartozás Emléknapja

2012.06.04.

 

Az Országgyűlés 2010. május 31-én 302 igen, 55 nem és 12 tartózkodó szavazat mellett
elfogadta, hogy a nemzeti összetartozás emléknapjaként tartsuk számon az 1920-as trianoni
békeszerződés aláírásának évfordulóját, június 4-ét.
A magyar történelem e fájdalmas eseményéről iskolánk 7. osztályos tanulóinak közreműködésével mi is megemlékeztünk.

  

Category: Egyéb  Leave a Comment

Szavalóversenyek

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendeztük az iskolai versünnepünket, melyre 2012. április 2-án került sor.

Helyezettjeink:

Alsó tagozat:

1-2.osztály:

 1. Szalkó  Bálint
 2. Mohácsi Mária
 3. Szilágyi Máté és Tóth Attila

3-4. osztály:

 1. Juhász  Zsófia
 2. Simon Dorka
 3. Csorba Aletta

 

Felső tagozat:

5-6.osztály:

 1. 1.    Hajdu Zsóka
 1. Kopasz Kornélia
 2. Ragó Zsanett

7-8. osztály:

 1. 1.    Bagoly Fanni
 2. Cziva Dóra
 3. Zavodnyik Réka

 

 

Költészet napi versmondó versenyek

A Nyírségi Iskolaszövetség minden évben Apagyon rendezi meg szavalóversenyét a költészet napja alkalmából. Idén minden korcsoportban szép sikereket értek el iskolánk  diákjai:

 

 

Juhász Zsófia 3. osztályos, Hajdu Zsóka 6. osztályos és Bagoly Fanni       7.osztályos tanulóink mindhárman a III. helyezettek.

A lányoknak szívből gratulálunk és további szép sikereket kívánunk!

 

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár a Baktalórántházi Kistérség könyvtári szolgáltatóhelyei számára a Költészet napi szavalóverseny II. fordulóját ebben az évben Laskodon rendezte meg 2012. április 19-én. Iskolánkat Juhász Zsófia 3. osztályos tanuló képviselte, aki korcsoportjában I. helyen végzett. Jutalma egy Alexandra könyvesboltban beváltható 5000 Ft-os könyvutalvány volt.

Gratulálunk!

Category: Egyéb  Leave a Comment