Archive for » október, 2013 «

Október 23. ünnepi műsor

Tisztelt ünneplő közönség, kedves gyerekek!

Szeretettel és tisztelettel köszöntök mindenkit az ünnepségünkön. Ma az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire és áldozataira emlékezünk. A forradalom kitörésének holnap lesz az 57. évfordulója. Ez az a jelentős történelmi esemény, amely időben a legközelebbi múltban történt, mégis olyan keveset tudunk róla. Pedig még ma is élnek, talán a ti családjaitokban is, akik átélték azokat az eseményeket, vagy megszenvedték a forradalmat követő megtorlást. Nagyszüleitek, szüleitek emlékezhetnek még azokra a nehéz időkre. Hallgassátok figyelmesen a hetedikesek műsorát, akik ismertetik a forradalom eseményeit, a versekkel érzékeltetik a hangulatot, a kivetített képekkel pedig szemléltetjük a történéseket. Otthon pedig érdeklődjetek nagyszüleitektől, idősebb rokonoktól, ismerősöktől, hogy ők hogyan emlékeznek az ’56-os eseményekre, hiszen a személyes tapasztalatok mutatják meg annak a fontosságát, hogy miért kell megemlékeznünk október 23-ról.

Category: Egyéb  Leave a Comment

Poroszlói kirándulás

A poroszlói kirándulás

 

"2013.okt.17-én egy napsütéses csütörtöki napon útnak indult a 6. osztály Poroszlóra. Az ötödikesek is velünk tartottak. A kirándulást és a programokat a baktalórántházai kistérség támogatta. Alig vártuk, hogy odaérjünk, nagyon izgatottak voltunk.

Ebben a községben a gyönyörű Tisza-tavi ökocentrumot csodálhattuk meg. Hihetetlen látvány tárult elénk! Egy idegenvezető vezetett minket körbe. Először az éjjeli állatokat mutatta meg nekünk. Láthattuk itt a fülesbagoly kitömött mását, egy szarvasmarha koponyáját és foltos szalamandrákat. Utána néhány vízi élőlényt mutatott meg nekünk: teknősöket, siklókat, és kígyókat. Azután lementünk az alsó szintre, 3-4 méter mélyre, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriuma tárult elénk. Olyan ritka halakat csodálhattunk itt meg amelyeknek még a létezéséről sem tudtunk. Mindenki kábult szemmel nézte az érdekes kopoltyúsokat az üvegen át. Lélegzetünk is elállt, amikor az óriási ragadozó halak átúsztak a fejünk felett!

Nagyon érdekes és szeretnivaló volt az is, ahogy az állatgondozó a kezéből etette a szelíd vidrákat. Ezután egy 3D-s természetfilmet néztünk meg a környéken. Majd megebédeltünk és az állatsimogatóhoz siettünk. Láttunk őzeket, szamarat, kecskéket, birkákat és gólyákat. Elsétáltunk egy régi parasztházhoz is, amely régiségeket rejtett: orsót, régies tolltartót, tintatartót, diódarálót, tekenőket, ostort. Később két ötletes játszótéren lazíthattunk. végül megjött a busz értünk. Élményekkel gazdagon elindultunk hazafelé. Öröm volt itt eltölteni az időt. Remélem még fogunk ehhez hasonló fantasztikus és látványos helyen járni a tanév során. Ezzel a kirándulással szerintem újabb ismereteket gyűjthettünk arról az élővilágról, amely körülvesz minket ezen a bolygón."

Csorba Aletta 6. osztályos tanuló    

 

 

Category: Egyéb  Leave a Comment

Szaktanácsadói látogatás

Category: Egyéb  Leave a Comment