Bemutatkozás

címer
Nyírkércs lakosságszáma 2010-ben 831 fő. Belterülete 96 ha, mintegy 280 lakóházzal..
Külterülete 1315 ha.
Nyírkércs a közép-nyírségben, Nyíregyházától É-K-re, mintegy 36 km távolságra található település.
A legközelebbi vasútállomás a Nyíregyháza-Vásárosnamény vasútvonalon, Baktalórántházán van.
A településen az önkormányzat tartja fenn az óvodát, az iskolát, az idősek otthonát. Működik a faluban az e-Magyarország Pont, ifjúsági klub, idősek nappali klubja, családsegítő- és gyermekjóléti szolgálat. Helyben van a posta. Van a faluban sportegyesület és önkéntes tűzoltóegyesület.
Az igazgatási feladatokat Körjegyzőség látja el, helybeli hivatalban.
A falu határában folyik a Lórántházi-folyás, ami a laskodi víztárolóba torkollik, de egy kisebb méretű bánya-tavat is táplál a falu határának Laskod felőli részén. A bánya-tó és környéke szép természeti környezet, ahol ritka madarak is fészkelő helyre találnak.
Az erdősültség meghaladja az országos átlagot. Az erdők ¾-ed részét akácosok alkotják, de nemes nyárak is jelentősek. Kisebb területeket borítanak fenyők és tölgyesek. A nyilt társulások közül a homokpuszta-rét jellemző, azonban találkozhatunk hamuvirággal és réti angyalkával is. A talaj döntően homokos, löszöshomok, a mélyebb fekvésű részeken kötött erdőtalaj.
A község lakosságának megélhetését a faluban működő Baromfi-Coop Kft. – mint mezőgazdasági középvállalkozás – jelentősen segíti, mely beintegrálja a község őstermelőinek tevékenységét is (felvásárlás, termeltetés). Néhány kisvállalkozás is van a faluban, melyek főleg mezőgazdasági szolgáltatást végeznek.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.